Krantenartikelen
Mika Bossemeyer waarschuwt voor Ziekte van Lyme
di 10 nov 2015, 15:17
Mika Bossemeyer is ervaringsdeskundige als het om de gevolgen van de Ziekte van Lyme gaat.
Foto: Addick Bossemeyer
DOETINCHEM – Meer dan zes jaar heeft de 20-jarige Mika Bossemeyer last van allerlei klachten die hem – met tussenpozen waarin hij wat opfleurt – ernstig belemmeren in zijn gewone doen. Thuis voelt hij zich erg moe en heeft geen energie om ook maar iets te doen. Naar school gaan is een opgave, het levensritme van vriendjes kan hij niet bijhouden, zijn allerliefste hobby raakt hij kwijt. Na jaren zoeken naar de oorzaak is er duidelijkheid: de Ziekte van Lyme. Een reden voor Mika om aan de bel te trekken.
Door Josée Gruwel
"Voordat ik ziek werd, was ik behoorlijk actief met een grote liefde: karten. Niet lang nadat ik in 2008 Nederlands Kampioen karten werd in de juniorklasse van de World Formula, wist ik niet wat me overkwam. Ik was zo moe, had brandende pijn in gewrichten en spieren, hoofdpijn, concentratie- en geheugenproblemen, problemen met licht en geluid, was misselijk en duizelig. Daar werd ik zo moedeloos van."
Via huisarts en kinderarts kwam Mika bij het CVS-centrum Utrecht in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Daar werd in 2009 de diagnose Chronisch Vermoeidheids Syndroom vastgesteld. Moeder Sandra vertelt: "Maar omdat de symptomen dezelfde zijn als die van de Ziekte van Lyme, lieten we hem ook drie keer testen op Lyme. Steeds was de uitslag negatief."
Aangepast leven
Er volgde een periode van aangepaste programma's – met een rugzakje – op school en weinig contact met leeftijdsgenoten in de vrije tijd. De enige plek waar Mika soms nog kwam was de kartbaan in Eefde. Mika volgde voor zijn ziekte onder andere cognitieve gedragstherapie, fysiotherapie en een speciaal sportprogramma, maar de klachten verdwenen niet.
Nadat hij – met veel moeite – slaagde voor vmbo-tl op het Metzo College, ging hij naar het Graafschap College voor de opleiding facilitair leidinggevende niveau 4. Het eerste jaar moest hij door alles wat zijn ziekte met zich meebracht doubleren. Nu zit hij in het derde jaar en loopt – zo goed en zo kwaad als het gaat – stage op een camping waar begrip is voor zijn situatie.
Via via kregen Mika en zijn ouders dit jaar de tip om naar het Lyme Expertise Centre Maastricht, onder leiding van de Duitse arts C. Schroeter, te gaan. Vader Addick: ,,Zij puzzelt alle klachten aan elkaar en gebruikt buitenlandse, waaronder Duitse, testen. Die worden door de Nederlandse zorgverzekering niet vergoed. Mika bleek op 4 van de 5 testen positief. Nu volgt hij sinds kort een adequate behandeling met zware antibiotica-kuren. Zijn lichaam reageert hier heftig op."
Testen onvoldoende
Mika: "Ik wil dat mensen weten wat voor een vervelende soort sluipmoordenaar de Ziekte van Lyme is. Je voelt je steeds slechter. De ziekte wordt overgebracht door een beet van een teek die besmet is met de borreliabacterie. Teken komen vooral voor in bossen en tuinen. Het aantal Lymepatiënten is de laatste jaren verviervoudigd, want de beestjes zijn in opmars en één op de vier teken is besmet. Mijn behandelend arts beweert dat de helft van de CVS-patiënten Lyme heeft en zelfs meer dan de helft van de patiënten waarbij de diagnose fibromyalgie is gesteld. Lyme, CVS en fibromyalgie hebben dezelfde symptomen. Het zou goed zijn als deze patiënten zich zouden laten onderzoeken met de juiste bloedtesten. Het verraderlijke van de borreliabacterie – die zich vermeerdert – is namelijk dat hij zich vaak terugtrekt uit het bloed en zich in weefsels nestelt, waardoor hij moeilijk te vinden is."
In een uitzending van 'De Kennis van Nu' op 29 april 2015 wordt gesteld dat de bloedtesten die in Nederland gebruikt worden om de Ziekte van Lyme op te sporen absoluut niet voldoen en dat patiënten, vaak radeloos, naar Duitsland of België gaan. "Dat geldt voor mij ook. Ik heb nu een heel gespecialiseerde, buitenlandse arts. Ik heb haar gevraagd of ik haar naam mocht noemen."
Meer kennis
Bij een tekenbeet is het belangrijk om de teek meteen met een tekentangetje te verwijderen en naar de huisarts te gaan. Vaak verschijnt er op de plek van de beet een rode vlek met een kring eromheen die groter wordt. Met antibiotica is de bacterie vlak na de besmetting succesvol te behandelen. Maar soms verschijnt er geen rode plek, zijn er wel vage klachten die beginnen met een zomergriepje. Mika: "Dit was bij mij dus het geval en dan wordt het – met allerlei klachten – een enorme zoektocht.
Omdat huisartsen en specialisten lang niet altijd genoeg kennis over Lyme en de bijbehorende testen hebben, worden patiënten nu nog vaak van het kastje naar de muur gestuurd."