>>Gemeenschappelijke problematiek

Gemeenschappelijke problematiek

Ondanks dat de oorzaak van de problemen per individu heel anders kan zijn is in de symptomen en klachten vaak veel overlap te vinden. Als er niet direct een diagnose gevonden kan worden waardoor de oorzaak duidelijk wordt is het belangrijk om je op deze "deeldiagnoses" te focussen. Hieronder staan een aantal van dit soort diagnoses beschreven.

Je kunt hiermee beschrijven wat er met een kind aan de hand is, maar dit geeft niet de oorzaak van de problemen aan. 

Ontwikkelingsachterstand

Veel kinderen met een ziekte of aandoening hebben of krijgen een ontwikkelingsachterstand. Ontwikkelingsachterstand betekent dat de ontwikkeling (zoals leren lopen, schoolse vaardigheden) langzamer gaat.
Dit kan vele oorzaken hebben: de spieren werken bijvoorbeeld minder goed door spierzwakte, maar ook de aansturing van de spieren kan verstoord zijn door een afwijking in de hersenen. Daarnaast kan een kind veel minder energie hebben door het continue ziek zijn. Hierdoor blijft er minder energie over om je te ontwikkelen. Het spreekt voor zich dat dit veel problemen geeft in het dagelijks leven, denk alleen al aan een regulier kinderdagverblijf of aan school(keuze). Vaak wordt de term ontwikkelingsachterstand ook gebruikt voor mentale retardatie (dat is een IQ onder de 70 punten). Een aantal diagnostische centra richten zich daarom ook voornamelijk op ontwikkelingsachterstand. 

Eetproblemen en ondervoeding

Ondervoeding is een overkoepelend probleem wat in medische termen 'failure to thrive' heet.Voedingsproblemen zijn lastig te meten bij kinderen. Een aantal factoren zijn hierbij belangrijk: je eigen gevoel, hoeveel je kind daadwerkelijk eet en natuurlijk hoe goed een kind groeit. In het Amsterdam UMC zit een eetpolikliniek. Tevens kun je via de eetmeter van het voedingscentrum een eetdagboek bijhouden. 

Voor de behandeling van eetproblemen en onzindelijkheid bij kinderen en jongeren kun je terecht bij seyscentra.

Epilepsie

Epilepsie is eveneens een probleem wat vaak voorkomt bij kinderen die geen diagnose hebben. De aanvallen kunnen een flinke impact hebben op het leven van een kind en zijn omgeving. Tevens kan het ook zo zijn dat de epilepsie zo hevig is dat deze leidt tot een ontwikkelingsachterstand. 

Om een beeld te krijgen van de epilepsie is het verstandig om de frequentie en de aard van de aanvallen bij te houden. Noteer om wat voor aanvallen het gaat bijvoorbeeld: Hoe vaak, hoe lang, de aanleiding en de bijkomende verschijnselen zoals trekkingen en bewustzijnsverlies.

Zie voor meer informatie over epileptische aanvallen deze site.

Slaapproblemen

Slaapproblemen bij kinderen komen vaak voor, met name bij kinderen een ontwikkelingsachterstand. Ziekenhuis Gelderse vallei heeft speciaal slaapcentrum voor mensen met slaapproblemen.

Koorts

Koorts komt vaak voor bij kinderen. Soms moet u direct actie ondernemen en soms kunt u beter even afwachten. Houd uw kind goed in gaten.Zie voor meer informatie over koorts bij kinderen deze site.

Obstipatie/ontlasting

Om een goed beeld te krijgen van ontlastingsproblemen is een poepdagboek in te vullen.

Pijn

Pijn kan vele oorzaken hebben. Voor meer informatie over het omgaan met pijn bij kinderen deze site.

Vermoeidheid

Er zijn een aantal medische oorzaken gelinkt aan vermoeidheid. Als de moeheid na voldoende rust blijft bestaan, moet er verder onderzoek worden gedaan. Informatie over vermoeidheid bij kinderen kunt u hier vinden.