>>Gemeenschappelijke problematiek

Gemeenschappelijke problematiek

De volgende termen zijn beschrijvende diagnoses. Dit betekent dat men met dit soort termen kan beschrijven wat er met een kind aan de hand is, maar dit geeft niet de oorzaak van de problemen aan. 

Ontwikkelingsachterstand

Veel kinderen met een ziekte of aandoening hebben of krijgen een ontwikkelingsachterstand. Ontwikkelingsachterstand betekent dat de ontwikkeling (zoals leren lopen, schoolse vaardigheden) langzamer gaat.
Dit kan vele oorzaken hebben: de spieren werken bijvoorbeeld minder goed door spierzwakte, maar ook de aansturing van de spieren kan verstoord zijn door een afwijking in de hersenen. Daarnaast kan een kind veel minder energie hebben door het continue ziek zijn. Hierdoor blijft er minder energie over om je te ontwikkelen. Het spreekt voor zich dat dit veel problemen geeft in het dagelijks leven, denk alleen al aan een regulier kinderdagverblijf of aan school(keuze). Vaak wordt de term ontwikkelingsachterstand ook gebruikt voor mentale retardatie (dat is een IQ onder de 70 punten). 

Ondervoeding

Daarnaast is een overkoepelend probleem wat in medische termen 'failure to thrive' heet, oftewel 'niet-gedijen'. Dit betekent eigenlijk een continue ziek-zijn wat zich uit in een slechte voedingstoestand oftewel ondervoeding

Epilepsie

Epilepsie is eveneens een probleem wat vaak voorkomt bij kinderen die geen diagnose hebben. De aanvallen an sich kunnen al een flinke impact hebben op het leven van een kind en zijn omgeving, maar het kan ook zijn dat de epilepsie zo hevig is dat deze leidt tot een ontwikkelingsachterstand. 

Overige problemen

Hiernaast zijn er nog vele andere symptomen die kunnen beschrijven wat er aan de hand is, maar niet de oorzaak verklaren. Een voorbeeld is het syndroom van Down, dit is een fout in het DNA (zie verderop) waardoor er drie chromosomen 21 zijn. De oorzaak, de diagnose is de trisomie 21, maar dit leidt tot de volgende symptomen: ontwikkelingsachterstand, een vergrote tong, hartafwijkingen etc.